Thuis voelen in Home Base

“De naam van dit project, Home Base, is perfect gekozen.”, stelt Merijn de Jong, de architect van het project. “De gemeente Almere vertelde ons dat de doelgroep van Home Base mensen betreft die graag thuis zijn. Daarom hebben we de woningen zo ontworpen dat het echt fijn is om thuis te komen.” Dit zie je bijvoorbeeld terug in de erkers, de zgn. ‘bay windows’, waardoor binnen sterk met buiten verbonden is en er veel meer licht de woningen binnenvalt. Elk huis heeft een ontsluitingszone en een woonzone, zoals je die in oude herenhuizen ook hebt. Dat draagt bij aan het woongenot.

Elke zijde heeft zijn eigen doelgroep

Het project heeft drie zijden met elk hun eigen kwaliteiten: aan de noordkant het groen van het park, aan de oostkant de Meent, de stadse kant en de centrale as van de buurt. Aan de zuidkant woon je in een soort van woonstraatje. Elke zijde heeft z’n eigen doelgroep met daarop afgestemde woningplattegronden.

“Hier voel je je echt thuis.”

Woningen met karakter

Voor Merijn was Home Base meer dan werk alleen; het ontwerp draagt ook zijn ziel. Hij liet zich inspireren door een collega in Brooklyn, zijn broer in Parijs en - last but not least - de Heutink Groep als opdrachtgever. “Heutink wil ook mooie dingen bouwen en hecht eerst waarde aan kwaliteit en dan pas aan geld. Heutink geeft mij veel vrijheid; ik kan mijn creativiteit optimaal benutten," stelt Merijn. Brooklyn staat bekend om haar bay windows en ‘carriage houses’, de rijtuighuizen met hun grote deuren. Beide waren inspiratiebronnen voor ons bij het ontwerpen van Home Base.

Rijkdom in de gevels

Merijn wilde de aantrekkelijke woonkwaliteit van Haarlem en Watergraafsmeer in de gevels terug laten komen: ingetogen elegantie. Elke woning is individueel herkenbaar, maar vormt samen ook een mooi geheel. Dit is bereikt door de specifieke vormentaal van bijvoorbeeld de kappen en de variatie in de kleuren van de bakstenen. Daarnaast zijn er nog de details: de wenkbrauwen boven de ramen en de vierkante vormen die terugkomen in de deuren en in de topgevels.

Unieke woon-werkwoningen geïnspireerd op Villa Seurat

Voor de twee hoekwoningen liet Merijn zich inspireren door z’n broer, die kunstenaar is, en zijn Franse vrouw die al heel lang in Parijs wonen. Zo’n 100 jaar geleden, in de era van Corbusier, was Parijs het wereldwijde centrum van kunst en architectuur. Uit die tijd stamt het straatje Villa Seurat, vernoemd naar de schilder, dat ligt in het veertiende arrondissement. De woningen in dat straatje zijn beroemd om hun lichtinval. Het ontwerp van de twee woon-werkwoningen is geïnspireerd op de woningen van Villa Seurat. Vooral over dit ontwerp was Adriaan Geuze bijzonder enthousiast.

“Dit plan kun je meteen indienen voor het jaarboek architectuur!’,” zei Adriaan Geuze [West8], voorzitter van het Q-Team New Brooklyn.

Merijn de Jong

Merijn de Jong is de architect van Home Base. Hij is partner bij Heren 5 architecten en studeerde in 1995 af aan de TU Delft met een graad in architectuur & bouwtechniek. Merijn is een doelgerichte allround architect die luistert en richting geeft. Door zijn kennis van bouwtechniek te koppelen aan architectuur, weet hij van ontwerp tot uitvoering invloed uit te oefenen op het hoge ambitieniveau van zijn ontwerpen.

Verkoopteam
homebase@sensevastgoed.nl
(020) 471 19 04


Ontwikkelaar en bouwer
Heutink Bouwgroep
Heutinkgroep.nl